AerSMASH is in de foodsector van enorme toegevoegde waarde. Omdat de AerSMASH-units zowel geuren als bacteriën, enzymen en schimmels uit de lucht verwijderen, blijven uw producten langer vers en houden ze langer hun goede kwaliteit.

Wat gebeurt er als u AerSMASH gebruikt?

  1. De hele omgevingslucht wordt gereinigd. In de lucht zitten allerlei stoffen die van invloed zijn op het bederven van producten. AerSMASH maakt deze chemische stoffen onschadelijk of elimineert ze zelfs helemaal. Uw producten blijven dus langer vers, het rottingsproces wordt sterk vertraagd.
  2. Bacteriën die ‘aerosol’ zijn (in de lucht zwevend), worden uit de weg geruimd. Daardoor kunnen ze ook geen sporen meer afscheiden. De bron van de vervuiling wordt dus uitgeschakeld.
  3. Sporen van schimmels worden geëlimineerd. Hierdoor wordt de verspreiding van schimmels sterk gereduceerd. Er is nauwelijks tot geen kruisbesmetting en schimmels hebben minder tot geen kans uw producten te bederven.

Visserij

Voor de visserijsector maakt AerSMASH een verschil. Geuren, bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismes worden geëlimineerd, waardoor uw verse visproducten langer hun kwaliteit behouden. Met AerSMASH voldoet u langer aan de hoge kwaliteitsnormen en houdt u het risico van ongewenste besmetting buiten de deur. Uw vis blijft langer vers en u dringt daarmee kosten en (product)verliezen terug. Omdat de AerSMASH-units deze micro-organismes uit de lucht verwijderen, blijft de vis langer vers en houden ze langer hun goede kwaliteit.

MDV1 en UK158

De MDV1 en UK158 maken al gebruik van de AerSMASH-units. De UK 158 vaart inmiddels al een jaar met een AerSmash box aan boord. Zowel de eigenaar als de verwerkingsbedrijven zijn erg tevreden over het resultaat. Door het elimineren van geur, bacteriën en schimmels worden uw kostbare producten beschermt en is het omgevingsklimaat in balans.

De MDV1 is het schip van stichting Masterplan Duurzame Visserij. Het project Masterplan Duurzame Visserij heeft als doelstelling om aan te tonen dat een ecologisch en economisch duurzame visserij mogelijk is. Dit door toepassing van diverse innovaties op het gebied van onder andere; aandrijving & lijnenplan onderwater, visserijtechniek, energiegebruik, vervangende materialen, coating en verwerking aan boord. Aersmash is er trots op onderdeel uit te maken van dit duurzame project. Door het toepassen van innovatieve producten op het gebied van luchtreiniging wordt eliminatie van geur, bacteriën en schimmels in de verwerkings- en opslagruimte gerealiseerd. Daarnaast zorgt de AerSMASH-unit voor een aangename werkomgeving voor de medewerkers.

Oromar is zeer tevreden over de geurreductie in de verwerkingsruimte en in de koelcellen, maar ook in het ruim van het schip is de geurreductie hoog. Tevens is de kwaliteit van de langoustine beter en blijft product langer vers.

Jelle Pasterkamp, Oromar B.V. Urk

OROMAR

Langoustines en andere krab- en kreeftachtigen

 

AerSMASH vertraagt melanose
Bij langoustines (en andere krab- en kreeftachtigen) is melanose een bekend fenomeen: de bloed­kleur­stof­fen veranderen, waar­door bepaalde or­ga­nen zwart worden. De melanose wordt veroorzaakt door een enzym (PPO) in de langoustine. Veelal wordt melanose tegengegaan door de langoustines in een bad met sulfiet te leggen. Het sulfiet verwijdert de maaginhoud, waardoor de melanose wordt vertraagd.
Als een langoustine dood is, ontstaat er een wildgroei van PPO. Ook bacteriën en schimmels kunnen nu binnendringen. Zij versnellen het vrijkomen van PPO en hierdoor verdonkert de schaal van de langoustine sneller.

De oplossing? AerSMASH! AerSMASH elimineert bacteriën en schimmels uit de lucht. Zo vertraagt u de melanose en houdt de vis langer de kwaliteit waar u zo trots op bent.

AerSMASH reduceert listeria
Listeria is een bacterie die zich bij temperaturen tot onder het vriespunt kan voortplanten. Een groot probleem in de voedselindustrie en de gehele visserijbranche (niet alleen bij zalm). Immers: voor de bestrijding kunnen geen vriestechnieken worden ingezet.

Listeria verspreidt zich onder andere door zich vast te kleven aan grovere stofdelen in de lucht. Deze stofdelen kunnen ontstaan door het schoonmaken van vette oppervlakten met een hogedrukspuit. Door de kracht van de hogedrukspuit schiet het vet waaraan de listeria kleeft de lucht in. De vetdeeltjes (vectoren) met de listeria kunnen weer landen op net schoongemaakte oppervlakten. Hierdoor kan de listeria zich opnieuw verspreiden.

De oplossing? AerSMASH! AerSMASH zuigt de lucht aan tijdens de schoonmaak en maakt de vectoren en de daaraan klevende listeriabacteriën onschadelijk. Het listeria-probleem in de voedselindustrie wordt hiermee dus aangepakt en sterk gereduceerd of geheel opgelost.

Zuivelindustrie

Ook in de zuivelindustrie is het AerSMASH-concept onmisbaar. Door de lucht te zuiveren van enzymen, schimmels, bacteriën en geuren, behouden uw verse producten langer de juiste kwaliteit. Zo vermindert u kosten en zorgt u voor drastisch minder productverlies. Een opsteker voor uw bedrijfsresultaat!

Kaas

 

AerSMASH elimineert penseelschimmel (penicillium)
Penseelschimmels kunnen zowel nuttig als schadelijk zijn. Sommige worden toegepast voor het maken van antibiotica. Andere worden gebruikt bij het maken van kaas en andere waren. Weer andere penseelschimmels brengen de gezondheid schade toe.

Een penseelschimmel plant zich voort via sporen, die groeien aan de uiteindes van een schimmelpopulatie. Deze sporen kunnen zichzelf niet verplaatsen maar worden door de lucht verspreid. Zo kunnen ze op een andere plek weer neerdalen. Als de omstandigheden gunstig zijn (voldoende voedingsstoffen, goede temperatuur en luchtvochtigheid, niet te veel zout), komen de sporen uit en leggen een nieuwe schimmelstructuur aan. Op die manier blijft de cyclus in stand.

Kaaspakhuizen
In kaaspakhuizen verspreiden schimmels zich op meerdere manieren. De kazen moeten rijpen in ruimten met een specifieke luchtvochtigheid en temperatuur. Om die op peil te houden, worden LBK’s (luchtbehandelkasten) gebruikt. De filters in die kasten filteren alleen grove delen. Het vuil dat zich in het filter verzamelt, kan een voedingsbodem vormen voor allerlei schimmels en bacteriën. Deze bacteriën en schimmels kunnen wél door de filters, gaan door de hele LBK en worden ten slotte teruggeblazen het pakhuis in, waar de kazen liggen te rijpen. Hierdoor nestelen de schimmels en sporen zich op de kazen en kunnen deze bederven.

De oplossing? AerSMASH! Door een set AerSMASH-units achter de LBK-filters te plaatsen, kunnen de schimmels en sporen worden geëlimineerd. Hierdoor bederven minder kazen in het rijpingsproces en dat bespaart u kosten.

Kwekerijen

Net als in de foodsector in het algemeen heeft AerSMASH ook binnen kwekerijen zijn waarde bewezen. De AerSMASH-units gaan de effecten en verspreiding van schimmels tegen. Daarnaast elimineren ze ook schadelijke eiwitten zoals ethyleen en endotoxines. Ethyleen zorgt er bij bananen bijvoorbeeld voor dat ze te snel rijpen en bederven. Endotoxines zijn gevaarlijk gifstoffen. Ze komen vrij in sorteerprocessen van bijvoorbeeld aardappelen. Met AerSMASH-units houdt u de lucht vrij van schimmels, sporen en andere schadelijke stoffen. Hierdoor groeien uw producten in de meest optimale luchtomstandigheid. En dat merkt u in uw oogst en opbrengst!

Tomaten

 

AerSMASH elimineert meerdere soorten schimmels en houdt fruitvliegjes weg
Schimmels komen voort uit sporen die in de lucht verspreid worden. Zodra een schimmel zich op een tomaat wortelt, begint deze vocht en voedingstoffen te onttrekken. Hierdoor verdort de tomaat en dit ziet er onaantrekkelijk uit.

De oplossing? AerSMASH! Door het elimineren van verschillende soorten schimmels blijven uw tomaten mooier rond en houden ze een strakkere huid. Bovendien blijven fruitvliegjes bij de AerSMASH-unit uit de buurt.

Fruitvliegen

Een veel voorkomend probleem in de AGF-industrie zijn fruitvliegen. Aersmash creëert een omgeving die door fruitvliegen vermeden wordt en er geen kruisbesmetting plaats kan vinden. Als gevolg hiervan vindt er geen schimmel en bacterie overdracht plaats, wat leidt tot een verlaging van het uitvalpercentage.